Koronavirusepidemia on vaikuttanut suuresti talouteen ja ihmisten tuloihin eri puolilla maailmaa. Tämän seurauksena monet pohtivat nyt, mitä käy lainanlyhennyksille, jos tulot romahtavat. Valtiot eri puolilla maailmaa ovat jo tehneet erilaisia toimia ja säätäneet uusia lakeja tilanteen helpottamiseksi asuntovelallisille ja muille lainanottajille.
Financer.com kokosi yhteen lainanlykkäyksiä koskevat säädokset ja suositukset kaikissa 26 maassa, jossa meillä on toimintaa.
Mitä lain määräämä lykkäys lainoihin tarkoittaa?
Lain määräämä lykkäys tarkoittaa, että lainanottajalla on laillinen oikeus tilapäisesti keskeyttää lainanlyhennykset tai muuttaa maksusuunnitelmaa.
Tarkat säädökset vaihtelevat maittain. Joissain maissa lykkäys voi olla sallittu esimerkiksi kolmen kuukauden ajaksi, kun taas toisessa maassa lykkäys voi kestää jopa vuoden loppuun asti. Osa valtioista on säätänyt lykkäyksistä vain asuntolainoihin tai yrityslainoihin. Joissain tapauksissa laki koskee vain lainan korkoa tai viivästysmaksuja.
Lykkäyksistä päättävät eri maiden hallitukset, valtioiden keskuspankit tai muut sääntelyviranomaiset.
Kaikki maat eivät ole säätäneet asetuksia oikeudesta lykätä lainanlyhennyksiä. Pankit voivat silti tarjota erikoisjärjestelyjä vapaaehtoisesti tai siihen voi olla vahva suositus maan keskuspankilta.
Tilanne Suomessa
Suomen hallitus ei ole ainakaan vielä säätänyt asetuksia lainojen lykkäyksistä.
Hallitus on kuitenkin esittänyt muita toimia lainoihin liittyen, esimerkiksi korkokaton laskemista 10 prosenttiin ja lainojen suoramarkkinoinnin kieltämistä.
Kotimaiset pankit ja muut lainanantajat ovat ilmoittaneet toimista tilanteen helpottamiseksi maksuvaikeuksiin joutuneille.
Esimerkiksi asuntolainoihin on tarjolla 6-12 kuukauden lyhennysvapaita pankista riippuen. Myös luottokorttilaskun tai kulutusluoton kuukausieriin on pankista riippuen tarjolla joustoa.
Listasimme artikkeliimme kaikki 26 maata, joissa Financer.comilla on toimintaa. Noin puolissa tarkastelluista maista lain määrämät lykkäykset ovat jo käytössä. Lopuissakin maissa pankit tarjoavat erityisjärjestelyjä ja maksuajan pidennyksiä.
Katso täysi listaus artikkelistamme: