Rahan säästäminen askarruttaa monia. Miten säästöjen kerryttäminen onnistuu helposti ja ilman turhaa kituuttamista? Säästäminen vaatii paljon taustatyötä ja laskemista, jotta siinä onnistuminen käy helposti ja vaivattomasti.
Rahan säästämiseen löytyy onneksi paljon hyviä ja kokeiltuja vinkkejä, joista tulee vain löytää itselleen sopiva vaihtoehto. Rahan säästämiseen vaikuttavat muun muassa säästäjän aktiiviset tulot sekä aktiiviset menot, sekä säästettävä summa. Siksi onkin tärkeää pitää kirjaa siitä, kuinka paljon rahaa tulee sisään ja kuinka paljon sitä menee arjen askareissa ja normaaleissa menoissa. Sen lisäksi pitää tehdä hyvää taustatyötä siitä, mitkä tekijät vievät eniten rahaa. Myös yllättäviin menoihin pitää osata varautua.
Rahan säästäminen helppojen vinkkien avulla
Tee budjetti normaalille kuukauden kulutukselle. Budjettiin lasketaan mukaan kaikki arkiset menot, kuten ruoka, vuokrat, laskut ja muut säästäjälle henkilökohtaiset menot. Menojen arviointi voi olla todella vaikeaa ilman mitään konkreettista esimerkkiä, mutta siksi kannattaakin muistaa aina säästää kuitit ja muut laskut, joiden pohjalta on hyvä laskea kuukausittainen kulutus.
Nykyään monilla päivittäistavarakaupoilla on käytössään verkkokauppa, jonka avulla on helppo tutkia mieleisten ruokatuotteiden hintaa etukäteen ja näin sovittaa sitä omaan kuukausittaisen budjettiin. Aktiivisilla ja tasaisilla tuloilla budjetin laskeminen toimii paljon helpommin kuin epätasaisilla tuloilla, mutta sekään ei ole mahdotonta, vaan vaatii enemmän hintojen huomiointia.
Säästäminen arkisissa asioissa voi tuntua turhauttavan vaikealta. Välillä halvimpien tuotteiden ostaminen ei aina tunnu säästämiseltä, sillä säästetyt eurot menevät usein johonkin muuhun kuin säästöön. Siksi kannattaakin laittaa välittömästi säästetty summa sivuun, ettei sitä epähuomiossa käytä. Varaa siis kauppareissulle tietty määrä rahaa, jossa on huomioitu arvioitu summa ruokaostoksista. Ruokaa kannattaa ostaa isommassa erässä kerralla, jolloin säästät sekä rahaa että pienennät hiilijalanjälkeä. Esimerkiksi aasialaisista kaupoista iso säkki riisiä voi tulla verrattain halvemmaksi kuin tavallisesta ruokakaupasta vastaava määrä.
Netissä kuluu rahaa huomaamatta
Vaatteiden tilaaminen netistä tuntuu nykyään ihanan helpolta ja huolettomalta, mutta tulee yllättävän kalliiksi. Toimituskulut ja postimaksut ovat ylimääräistä menoa, joka olisi helposti vältettävissä. Kivijalkakaupatkin ovat paikoittain erittäin tyyriitä vaatteen laatuun nähden. Siksi kannattaa vertailla vaatteiden hintoja netissä ja kivijalkakaupassa ennen ostoksille lähtemistä. Kirpputorit ja second-hand kaupat myyvät täysin käyttökelpoisia vaatteita ja muita tuotteita huomattavasti halvempaan hintaan, jolloin säästöön jää jälleen enemmän rahaa. Myös kuluneista tai kevyesti rikkinäisistä vaatteista saa pienellä vaivalla hyväkuntoisia.
Netissä pelaaminen ja vedonlyönti voi myös syödä oman osansa kuukausituloista. Valioliiga.io -sivustolta voit lukea Valioliigaan liittyviä uutisia ilman, että suuntaat ensimmäisenä panostamaan jalkapalloon, tai vaihtoehtoisesti nettipelit.io -sivustolta löytyy pelejä, joiden pelaamisesta voi nauttia ilmaiseksi. Käytä hyväksesi siis ilmaisia pelejä ja resursseja oikealla rahalla pelaamisen sijaan.
Hintoja kannattaa aina tutkia etukäteen netin kautta. Monet täysin jokapäiväiset valinnat voivat olla iso rahanreikä, vaikka sitä ei huomaisikaan. Julkinen liikenne, oma auto vai polkupyörä? Suuressa kaupungissa omalla autolla liikkuminen saattaa olla turhauttavampaa, kuin bussilla. Mutta sitäkin edullisemmin pääsee polkupyörällä ja siinä säästää pitkän pennin.
Kynä ja paperi käteen
Pidä siis aina kirjaa menoista, jotta pysyt mukana siinä, paljonko rahaa on käytettävissäsi ja paljonko haluat säästää. Muista säästää kuitit ostoksistasi ja pidä huoli, että tiedät kuukausittaisten pakollisten kulujesi summat. Budjetoinnin avulla pysyt aina mukana siinä, paljonko rahaa on oikeasti käytettävissäsi ja paljonko rahaa saat oikeasti esimerkiksi kuukauden aikana säästöön. Vanhat kunnon säästöpossut ovat edelleen mahtavia työkaluja säästämisessä, jos käyttää edelleen käteistä valuuttana.